Изборите за нов патриарх трябва да се проведат в неделен ден до края на февруари

Още преди раздялата с патриарха, надпреварата за мястото му се счита за започнала. Спекулациите за това кой ще го наследи бяха в ход месеци преди смъртта му.

На 10 ноември се очаква синодалните старци да изберат един от тях, който да поеме правомощията на патриарха в следващите 4 месеца. Избраният митрополит ще трябва и да подготви през тези четири месеца изборите за следващ патриарх.

В църковните среди от месеци търсят сигнали кой ще наследи патриарха. Намек за желанието на самия Максим вярващите очакваха да получат от завещанието му. Синодалните старци го прочетоха в деня на кончината му. Оказа се, че наследяването ще стане според устава на Българската православна църква.

Изборите за нов патриарх трябва да се проведат в неделен ден до края на февруари. Право на глас имат всички митрополити и епископи. Освен тях - по петима представители на всяка епархия. Само от Софийската избирателите ще са десет. За следващия патриарх ще гласуват по един духовник от Рилския, Бачковския и Троянския манастир. Семинариите в Пловдив и София - също. Те ще излъчат свои представители. По една монахиня и по един монах от всяка епархия също ще участват в избора. Това означава, че новият патриарх ще бъде избран от общо от 115 души. Преди това трябва обаче да се стигне до три имена, от които да се избере патриархът.

Тримата митрополити, които ще се състезават за патриаршеското було, ще са ясни седмица преди изборите. Номинациите им ще определят с тайно гласуване в Светия синод. А патриарх ще стане един от номинираните трима, само в случай, че успее да събере подкрепата на повече от 76 души от всички 115 избиратели. Ако никой не получи такова одобрение, изборът се повтаря между двамата, с най-много гласове.

По думите на Емил Велинов - Директор на Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет, Църквата сега се нуждае от много здрава ръка.  

Освен това, митрополитът, който ще стане патриарх, трябва да има и навършена 50-годишна възраст, да е начело на епархията си от поне 5 години и да се ползва с доверието на миряните.

Сред фаворитите за поста, е Пловдивския митрополит Николай. Въпреки че е на 44 години и не отговаря на изискването за възраст, именно той се спряга за наследник на патриарх Максим.

На въпроса дали иска да бъде наследникът на патриарх Максим, митрополит Николай коментира, че всички искат да бъде Божията воля - както на небето, така и на земята.  

Появиха се прогнози, че е възможно църковните правила да бъдат променени и Пловдивският митрополит да бъде допуснат до изборите. Другият, сочен че има големи шансове, е Сливенският митрополит Йоаникий. Негов минус обаче е агентурното му минало. Митрополитът с линкълна - Кирил Варненски, също се възприема като сериозна кандидатура за поста. За него също стана ясно, че е работил за службите. Църквата може да бъде оглавена и от Великотърновския митрополит Григорий. Той е бил агент Ваньо. Така или иначе принадлежността към службите не е забранена от църковния устав. Ловчанският митрополит Гавраил също се счита за възможен следващ патриарх. Той няма досие, но се приема като приближен до Руската църква.

Около избора на следващия патриарх вече има подозрения в честността. Говори се, че сред 115-те избиратели по право в квотата на миряните ще попаднат и архонтите - около 10 души.

„И не е въпросът в броя, въпросът е в скандалността, защото едва ли някой би искал бизнесменът Иван Кочев - Чомбе, господин Манджуков, вдовицата на Бай Миле и Слави Бинев да бъдат включени в тази квота”, коментира Тони Николов от списание "Християнство и култура".

Залаганията вече са открити, дали наистина сочените за фаворити имат реални шансове - предстои да разберем.

Какъв трябва да бъде наследникът на патриарх Максим според представители на българското духовенство гледайте във видеото.