Стотици са обажданията от деца на националната телефонна линия

Все повече малолетни търсят помощ заради насилие в семейството. Стотици са обажданията от деца на националната телефонна линия, която приема сигнали за физически и психически тормоз от три години. Според специалистите често родителите пренебрегват децата си, когато те искат да им споделят какво мислят.

 

„Родители ще си дадат сметка колко пъти казваме: „Махни се, сега не ми е до теб!,”. Така не чуваме всъщност от какво има нужда детето”, обяснява психологът Надя Кожухарова.

 

Агресията вкъщи в много от случаите се пренася и навън, но не от възрастните, а от децата.

 

„Детето реагира обикновено навън, в своята среда, където се чувства по-безнаказано да го прави, защото, ако си видял как баща ти пребива майка ти, ти никога няма да реагираш срещу него самия”, смята още Надя Кожухарова.

 

Над 800 са вече сигналите от деца на националната телефонна линия, които са станали жертва на някакъв вид насилие. В много от случаите намесата на социалните експертите е била наложителна за решаването на конфликта в семейството.

 

Обикновено децата, които търсят помощ от специалистите, са на възраст над 12 години. Част от тях дори звънят многократно на линията, за да споделят проблемите в обкръжението си. В повечето случаи надделяват сигналите за насилие у дома, а не в училище. 

 

Репортер: Мария Димитрова