Мотивът за предложението на земеделския министър е вредата за здравето от палмовото масло...

По примера с цигарите - и млечните продукти, в които има растителни мазнини, да носят етикети "вредно за здравето". Такава е поредната идея на земеделския министър. Мотивът му е, че палмовото масло, което се влага в някои видове сирене и кашкавал, повишавало риска от сърдечни заболявания.

Междувременно, от Нова година производителите на сирене и кашкавал ще трябва да изберат дали да влагат в продуктите си растителни мазнини, или не. С това мандрите получават отсрочка – до първи януари. Изискването беше разделението да влезе в сила в края на октомври, но Европейската комисия реши, че срокът е кратък.

Сиренето и кашкавалът, в които е вложено палмово масло например, са близо три пъти по-евтини от тези, в които няма растителни съставки. Но пък и здравните власти, и диетолозите са категорични, че са много по-вредни за здравето ни.

И тъй като разделението по щандовете отприщи въображението за манипулации с етикетите, от Нова година, мерките се затягат. Предприятията ще бъдат поставени пред избор – дали да произвеждат сирене и кашкавал със 100% животинско съдържание или да прибягват и до растителни мазнини. Или пък - могат да редуват производството на двата вида продукти през 6 месеца.

Земеделският министър е убеден, че всичко, което икономисваме в магазина, след това плащаме в аптеката.

Че чистият животински продукт е по-полезен от този с палмово масло - никой не се нае да оспори. Въпросът обаче е дали точно сиренето и кашкавалът с растителни добавки крият най-сериозен риск за сърцето ни или опасността е другаде.

Според диетолозите обаче, растителните масла, които изяждаме чрез вафлите и шоколадите, са много по-вредни за нас, отколкото кашкавалът, забъркан с палмово масло.

Ефектът ще е много по-голям, твърдят производители, ако при вноса на палмово масло митото се вдигне три пъти. Това обаче едва ли ще стане скоро – репликира земеделският министър, защото е необходимо решение на Европейския съюз. Затова в сила остава първият вариант.

Ако след Нова година производителите не приложат новите правила в мандрите си, ще бъдат глобени с 10 000 лева.

Репортер: Яна Николова