Увеличенията ще започнат още през 2013 г., прогнозират от Българската търговско-промишлена палата

Заплатите на квалифицираните служители у нас ще започнат да растат още от другата година. Прогнозата е на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), която представи изследване за общия бизнес климат в страната. Въпреки свиването на търговията и инвестициите, а оттам и на заетостта, работодателите ще трябва да вдигнат надниците, за да не загубят най-добрите си работници.
 
В някои сектори на българската на икономиката като информационните технологии, заплащането на служителите далеч надминава средните нива за страната. Но тази тенденция ще стане особено остра през следващите 12 месеца, смятат от търговско-промишлената палата.

„Очакваме да продължи увеличаването на заплатите на по-квалифицираните, т.е. средната заплата на работещите в частния сектор и през следващата година ще продължава да расте. Тя ще расте и заради очакванията да паднат пречките пред работниците в България за доста страни в Европейския съюз”, обяви председателят на БТПП.

Все още десет европейски страни членки налагат ограничения за българските и румънски работници. Според договорите за присъединяване обаче, преходният период ще приключи в края на 2013 г.

Висококвалифицираните ще бъдат оценени както на Запад, така и у нас. Бизнесът вече схваща това.

„Ако искат да задържат добрите работници, ще трябва да увеличат заплатите. Така постепенно, по естествен начин, ще стане приближаването на заплатите в България и в страните от Европейския съюз”, допълни председателят на БТПП.

Още за заплатите и бизнес климата у нас очаквайте утре сутрин в „Здравей, България”. Гост ще бъде финансовият министър Симеон Дянков.

Репортер: Данаил Глишев