Причината е, че частните превозвачи са на ръба на оцеляването заради промяна в наредбитe

Десетки частни превозвачи от Варна, Добрич, Силистра и Бургас заплашват, че ще спрат междуградския транспорт преди Коледа. Те искат промяна в наредбите, защото твърдят, че са на ръба на фалита заради глобите и забраната за превозване на деца в тъмната част на денонощието. Изпратена е специална декларация до всички институции за спешни мерки.


Превозвачите твърдят, че са дискриминирани.


„Качеството на превоза според тази наредба зависи от табелката, която стои на автобуса, а не от самия автобус, това е пълна нелепица”, твърди Христо Христофоров, превозвач.  


Превозвачът Диян Минчев дава конкретен пример: „Тръгвам в 11 часа от София, в светлата част на денонощието, при положение, че на изхода ме спират ДАИ и КАТ и ми правят пълна проверка на всякаква документация – изряден съм, но ме задържаха половин час, в 17.40 ч. ме спират на входа на Варна и ми правят 1000 лева акт и 10 000 лева на фирмата. Един час ме задържат на пътя, започват да звънят родители, да се притесняват какво се случва. Трябваше да спра на Девня да изчакам да съмне ли, какво трябваше да направя – не знам. Тази група имаха платено посещение на Националния исторически музей и Боянската църква. Значи аз не мога да им съкратя на хората програмата, за която са си платили, защото ще се мръкне”.


Превозвачите разказват, че заради ограниченията, в последните месеци са провалени редица важни ученически мероприятия като наблюдение на звездите в Рожен, което нямало как да стане денем или пък участието на варненски ученици в математическо състезание в столицата.


Ако няма спешни промени, недоволните се заканват да спрат всички рейсове в областта точно преди коледните празници.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Искра Урумова