По думите им първата стъпка трябва да се завишат изискванията при строеж

Шест месеца след земетресението в Перник много семейства още са на фургони, а други все още не са получили парична помощ за ремонт. Много от тях се притесняват как ще посрещнат идващата зима.


65-годишната Димитрина Крумова живее от май месец в този фургон. Доскоро тук е спял и сина й. Семейството е одобрено за парична помощ, но тя още се бави.


Според кметицата на Перник, до няколко седмици 49 семейства, които сега са на фургони, ще влязат в жилища.


„До нова година голямата част от хората, които са без жилища, ще бъдат настанени. В тежко състояние остават онези хора, които живеят в сградния фонд на мини-Перник в ликвидация”, обясни кметът на Перник Росица Янакиева.


Днес на оглед в града бяха и японски специалисти по земетресенията. Те препоръчаха да променим начина на строеж на сградите.


„И в Япония сградите имат щети след силен трус. В Перник  няма жертви, което означава, че сградите са здрави. Ако оттук нататък промените законодателството, с което да се завишат изискванията при строеж, това е една добра  стъпка”, смята Шигео Оба от дирекция „Строителство” на община Йокохама.


Дори и да има законови промени обаче, те няма да помогнат на хората тук. А преди зимата, много от тях вече не вярват, че ще се приберат в домовете си.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: София Стойчева