Тя ще тръгва от „Цариградско шосе” и ще стига до летището

Започна строителството на новата отсечка на софийското метро. Тя ще свързва бул. „Цариградско шосе”, през квартал „Дружба” – с летище „София”. По новата линия ще бъдат изградени четири метростанции.


Очаква се след пускането на новата отсечка времето за пътуване от летището до централната градска част да бъде в рамките на 15-16 минути.


Дължината на трасето е 5 километра, а по предварителен план, дейностите по неговото изграждане трябва да приключат през 2015-та. Средствата, с които се финансира проектът са по оперативна програма „Транспорт”.


„Много въпроси получавахме с откриването на станцията на Цариградско, казахме - още малко търпение, вижда се, ще мине метрото покрай вас да може и вие да се възползвате, да може и всички вие да ползвате този транспорт, на добър час, отново успех и безаварийна работа!”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.


Ивайло Московски, министър на транспорта, съобщенията и информационните технологии пък заяви: „Ангажимент на този проект, разбира се е и да се създаде железопътна платформа и в бъдеше, дай Боже, да може да се дръпне и отсечката от Подуяне до нашето летище. Тогава на нашето летище ще има абсолютно всякакъв транспорт и Комуникация с град София!”


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Иван Черкезов