Президентът е категоричен, че се е водил от интереса на хората

Парламентът трябва да вземе решение, което да сложи точка на казуса Венета Марковска. Това стана ясно от изказване на президента Росен Плевнелиев.

 
Няколко дни след като блокира полагането на клетва на Венета Марковска като конституционен съдия, президентът Росен Плевнeлиев се надява институциите да са си извадили поука.

Плевнелиев добави, че още преди церемонията е било ясно, че Марковска няма да бъде приета от българите.

„В Конституционния съд трябва да влязат най-добрите, най-достойните и тези, за които няма и капчица съмнение в техния морал”, заяви президентът.

На парламента се полага да извади „горещия картоф от пещта”.

„Считам, че в ситуацията, която имаме, парламентът има задачата и отговорността да вземе идно мъдро решение”, допълни Плевнелиев.

Президентът отказа да коментира номинацията на Петър Стоянов за конституционен съдия с довода, че самият Стоянов е поискал 3 дни за размисъл. Категорично обаче отхвърли критиките, че с решението си да напусне заседанието по време на клетвата на новите съдии е създал конституционна криза.
 
Плевнелиев е категоричен, че със своите действия се е водил от интереса на хората и духа на Конституцията.

„Със своите действия аз доказах, че българската Конституция не е просто правила, абзаци и запетайки. Беше повече от ясно, че този съдия, който беше издигнат, не бе приет от българите и имаше съмнения в обществото. Аз самият многократно сигнализирах, че имам своите съмнения”, поясни Плевнелиев.