Двете кандидатури са на Галина Тонева и на Борислав Сарафов

Трима са вече кандидатите за поста главен прокурор. До 22 ноември, единственият претендент за наследник на Борис Велчев беше председателят на Пловдивския окръжен съд - Сотир Цацаров.

В битката за отговорния пост ще се включват още заместник-главният прокурор Галина Тонева и шефът на Апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов.

Всяка от двете кандидатури получи подкрепата на петима от членовете на ВСС.   

Новият обвинител номер едно ще бъде избран най-рано в средата на декември. Дотогава изпълняващ длъжността главен прокурор е директорът на националната следствена служба Бойко Найденов.

 

Досега в магистратските среди се коментираше, че изборът на главен прокурор е предизвестен, а фаворит е Цацаров. Причините за тези твърдения са две. Първата – правилата за избор на главен прокурор бяха изцяло променени, а някои разчетоха това като явна помощ за Цацаров. 
 
„Затова аз отправих писмо с молба до ВСС да бъдат преразгледани правилата”, коментира председателят на Окръжен съд-Пловдив.
 
Втората причина за фаворизирането му беше фактът, че Цветан Цветанов и Бойко Борисов не пестиха добрите думи за него в последните месеци.
 
Галина Тонева е вторият кандидат, за който се говори, че има реални шансове да спечели битката за поста.
 
„Разчитам на собствената си професионална биография, на квалификацията, която съм придобила през годините”, категорична бе Тонева.
 
Най-неочаквана беше номинацията на прокурор Борислав Сарафов. Оказа се, че и той е разбрал за нея съвсем скоро. А в магистратските среди се коментира, че той е включен в битката, за да разсее гласове и на първи тур да няма избран главен прокурор. 
 
За да спечели, един от тримата кандидати трябва да получи най-малко 17 от общо 25-те гласа във ВСС. Трите номинации обаче правят това невъзможно и е почти сигурно, че главен прокурор може да има след балотаж.
 
Репортер: Надя Ганчева