Длъжник на парите всъщност била дъщерята на баба Златка, която починала от рак

Пенсионерка остана без доходи след запор на пенсията. Причината - трябва да изплаща дълг на покойната си дъщеря за вода. Така на прага на зимата жената е без никакви доходи.

Въпреки че пенсията й е 420 лева, от два месеца 70-годишната Златка Пенева от хасковското село Александрово получава едва по 22 лева месечно. Причината е запор, който пък е наложен заради дълг от около 1400 лева към ВиК - Стара Загора. Длъжник на парите всъщност била дъщерята на баба Златка, която починала от рак.

По закон от доходите на длъжниците като Златка се удържат 30%. В този случай обаче удръжките се оказват две, защото пенсионерката е поискала допълнително споразумение и така частният съдебен изпълнител взима всеки месец по 50 лева от банковата й сметка. В същото време НОИ също удържа предвидените по закон 140 лева. Те обясниха, че правят удръжката, защото имат писмо от Частния съдебен изпълнител.

За да спрат от НОИ да удържат пари от пенсията на баба Златка, трябва да получат ново писмо от частния съдебен изпълнител. Защо това не е направено, не стана ясно, тъй като той отказа да коментира случая пред журналисти. Така щял да наруши закона. Междувременно, вече два месеца удръжките от пенсията на жената са 190 лева и след като плати вноската по кредита си, тя трябва да изкара месеца с 22 лева.

„Докъде ще стигаме – затова се бесят хората, затова се тровят”, коментира възрастната жена.

Повече за случая ще намерите във видеото.

Репортер: Димитър Иванов