Митрополитите започнаха зимната сесия в почти пълен състав...

Светият синод започна заседанията си от зимната сесия. Очакваше се днес митрополитите да обсъдят въпросите, свързани със свикването на събор, на който да изберат бъдещия патриарх.

Изненадващо на заседанието дойде Пловдивският митрополит Николай, който беше дал обет, че 40 дни няма да участва в заседанията на синода и ще мълчи. Той не пожела да каже дали предупреждението за наказание при отсъствие е провокирало присъствието му.

„Моя обет аз няма да го наруша, на всичко, което ви интересува, ще да дам отговор след изтичане на 40-дневения траур поради кончината на патриарх Максим. На всичко ще отговоря след 16 декември”, обясни митрополит Николай.

На заседанието на 26 ноември не присъства само Западноевропейският митрополит Симеон заради болест. Другите трима митрополити от групата на Николай Пловдивски – Григорий, Калиник и Игнатий пристигнаха за срещата. Освен тях за заседанието дойде и митрополитът на САЩ, Канада и Австралия – Йосиф. Освен че представи своите виждания затова какъв трябва да бъде бъдещият патриарх, митрополит Йосиф запита дали ще бъде прието бъдещият патриарх да бъде агент Николов или агент Зографов.

Именно митрополит Йосиф е сред 11-те митрополити с досиета. Той обаче отказа да каже дали би подкрепил Ловчанския митрополит Гавриил за поста на патриарх, който е единственият без досие и който отговаря на изискванията за патриарх.
 
„Светият синод ще реши, като му дойде времето. Аз не съм кандидат, но като му дойде времето ще подам своето писмо. За мен новият трябва да бъде анализатор и трябва да се вслушва във всички”, обясни митрополит Йосиф.

Самият той даде и своето предложение към Синода относно принадлежността на част от членовете му към бившата Държавна сигурност:

„Да помолим комисията да ни даде всички досиета и да я разгледаме професионално – има ли нарушение на догмите, има ли нарушение на каноните.”

След няколко часа заседание митрополитите решиха да призоват отцепилите се от църквата и станали членове на алтернативния синод през 90-те години да се покаят. От своя страна, главата на алтернативния синод - Инокентий, заяви, че е готов да се върне в лоното на църквата.

Репортер: Мария Димитрова