За разлика от предходни години, платилите да получат право на пенсия се намалели

Все по-малко българи са готови да плащат, за да си купят стаж - под 2 хиляди души са направили това през настоящата година.

Какво показват данните от предходни периоди и как се изпълняват приходите като цяло?

При под 2 хиляди възрастни, които са платили, за да получат право на пенсия, в бюджета са влезли под 8 милиона лева. За сравнение през 2011 г. - над 3 300 души са доплатили за стаж. Година по-рано са над 11 хиляди.

Основна причина за това намаление е законова промяна от миналата година, която предвижда вноските за липсващия период да се внасят наведнъж. Преди това плащането можеше да става разсрочено.

Сега цената на година стаж е почти 900 лева. За 5 години ще трябва да се платят почти 4 500.

Въпреки спада на приходите по това перо, НАП отчита увеличение на събираемостта на осигуровките - и пенсионни, и здравни. Повече са и парите от данъци.

Очакванията тази година в хазната са да влязат 700 милиона лева повече отколкото през миналата - или с 200 милиона повече, отколкото е заложено в бюджет 2012.

По-добрата събираемост идва след свързването на касовите апарати с НАП, а и след ревизии. Над 1000 са осъдителните присъди за данъчни престъпления от началото на годината. Най-рисковите сектори у нас са строителството и търговията със зърно.

Припомняме ви, че именно от това как се изпълнява бюджетът към края на този месец ще зависи ще има ли средства за коледни добавки за хората с най-ниски пенсии. Данъчните очакват до края на 2012 г. в хазната да се съберат 13 милиарда и 300 милиона лева.

Още по темата - гледайте във видеото.

 

Репортер: Нели Тодорова