Промените са част от нова наредба...

Телефонните номера стават по-дълги най-късно от април 2014 г. От тогава независимо от къде звъним, вече ще трябва да набираме и кода на населеното място преди желания номер. Промените са част от нова наредба, която Комисията за регулиране на съобщенията утвърди по искане на Еврокомисията.

Така дори да се наложи да звъннем на съседа, към номера му задължително трябва да добавим кода на населеното място, в което живеем. За това съвсем скоро ще трябва да  въведем наново дори запаметените досега номера в указателя си. Според комисията за регулиране на съобщенията промяната няма да затрудни хората.

Досегашните телефонни номера остават същите. Кодовете обаче ще се редуцират до две или три цифри. Така съществуващите до момента кодове за избиране на различни места в страната ще се ограничат от 2085 на 99 и всеки от тях вече ще обхваща много по-големи територии. В същото време по-лесно ще прехвърляме номера си, ако се местим в друг град или село в същия окръг.

Със съкращаването на кодовете, всички номера в страната ще имат по 8 цифри. Така ще се освободят милиони номера за нови оператори.

Без код остават телефоните на бърза помощ, полицията, пожарната и 112.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Георги Георгиев