Сумите били спестени от излишъци във Фонд „Работна заплата”

Пореден скандал избухна заради раздадени бонуси в Комисията за защита от дискриминация. След два месеца работа служителите там са получили по няколко хиляди лева върху заплатите си.

Сумите били спестени от излишъци във Фонд „Работна заплата”, а раздаването на парите е съобразено с всички изискванията на закона, обясни шефката на комисията.

Преди седем месеца беше първият скандал около раздадени бонуси в Комисията. Тогава се оказа, че във фонд "Работна заплата" има излишък от повече от 150 000 лева, които били раздадени като бонуси. Сега излишъкът е паднал двойно и в края на октомври останали около 70 000 лева.

„Имахме известни икономии, защото около 12 щатни бройки не са заети към момента Аз като ръководител заставам твърдо зад това служителите да имат възможността да получат някакво, макар и не колосално стимулиране, защото така може да ги задържим”, заяви Ана Страшимирова – председател на КЗД.

Деветимата членове на Комисията гласуват всеки един от тях да получи по една цяла заплата отгоре заради добре свършената работа през изминалите два месеца. Бонуси получават и всички шефове на дирекции, както и служителите в администрацията.

„ За комисарите сумата, която е дадена, е около 27 000 лева, а на цялата администрация – сумата е 42 567 лева. Аз например съм получила възнаграждение от малко над 3 100 лева. На комисарите е малко по-малко”, обясни Страшимирова.

Законът гласи, че бонуси могат да се дават само за конкретни постигнати резултати, а сумата не може да надвишава 80% от годишното възнаграждение на стимулирания служител.

„Това възнаграждение не се дава самоцелно, а на базата на положен труд и свършената работа. Октомври месец ние сме имали 94 заседания, комисарите са имали по 11 заседание на ден, свършват работа в 17:30”, допълни Страшимирова.

Според нея всичко е съобразено с изискванията на закона, а скандалът с раздадените бонуси е измислен умишлено и цели дискредитирането на цялата Комисия за защита от дискриминация.