Как са се раздавали парите там ще проверяват Министерският съвет и Световната банка

Има ли злоупотреби във Фонд „Научни изследвания” и как са се раздавали парите там ще проверява инспекторатът към МС и експерти от Световната банка. Резултати от проверката на инспектората ще има преди Коледа.


Ако бъде доказано, че някой е злоупотребявал със средства, той ще си понесе отговорността, в това увери ресорният министър Сергей Игнатов.


Част от протестиращите учени се срещнаха с министъра и премиера Бойко Борисов в Министерския съвет и настояха за по-широко обсъждане на проектоправилника, както и на бюджета на фонда за следващата година. Нови правила ще има от Нова година, това обаче означава и преразглеждане на начина на финансиране там.


„Как ще се променят правилата за финансиране това зависи от бюджета на фонда за догодина, но имаме написан и то от колегията нов проектоправилник, който ще гарантира по-голяма прозрачност”, обясни Сергей Игнатов.


Проф. Тони Спасов, декан на Факултета по химия и фармация към Софийския университет обясни, че очакват проверката „да разкрие по същество някои от недостатъците, от които трябва да се лишим”.


Игнатов обаче контрира: „Ако има ощетени проекти, които не са спечелили, могат да си прочетат рецензиите и да подават възражения. Затова има заделени още два милиона във фонда, за изплащане на ощетени проекти”.


Повече по темата може да гледате във видеото.