"Театърът загуби един от своите стълбове", каза Христо Мутафчиев

Днес се прощаваме с Георги Калоянчев. На панихида в Сатиричния театър се събраха роднини, приятели, политици и почитатели, за да си кажат последно сбогом с любимия актьор. Георги Калоянчев ще бъде погребан утре.

 

Калоянчев остава в сърцата на публиката със стотиците си роли в театъра и киното. Той е роден в Бургас на 13 януари 1925 година. Завършва ВИТИЗ в класа на професор Стефан Сърчаджиев. През 57-ма година заедно с Георги Парцалев, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Никола Анастасов и Григор Вачков основават Сатиричния театър.

 

За своя коронна роля на сцената Калоянчев смята Големанов от едноименната комедия, а за свое най-добро въплъщение в киното определя Бай Ганьо.

 

Единствената роля, която мечтае да изиграе, но не успява, е Ричард трети от трагедията на Шекспир.

 

„Много ми е тежко. Аз още не мога да повярвам, че него го няма. Той беше двустранен – и едната, и драгата страна владееше великолепно. В него имаше и много драма, много трагедия и много смях”, каза Стоянка Мутафова.

 

„Всички падат на колене пред него. Господ се беше изсипал върху него”, коментира Славчо Пеев. „Българският народ загуби усмивката си. Театърът загуби един от своите стълбове. Калата беше гениален актьор именно с това, че той беше истински”, каза Христо Мутафчиев.

 

„Ние не загубихме, ние спечелихме, че него го имаше”, сподели Никола Анастасов и допълни, че той е осветил сцената с образи, които не се забравят.

 

„Загубихме най-големият комик, сатирик, най-големият истински артист”, каза Николай Уроумов.

 

Преди четири години Георги Калоянчев се сбогува с публиката на бенефис в сатиричния театър. Няколко дни по-късно прие екип на нова телевизия в дома си.

 

С какви думи големият актьор се обърна към публиката вижте във видеото.