В сфери като търговията и услугите обаче допълнителните почивни дни не са повод за радост

Много хора решиха да слеят почивните дни за Коледа с тези за Нова година, като си вземат отпуск за 27 и 28 декември. За тези, които могат да си го позволят, се получава една дълга зимна ваканция. Но дали това не е проблем от гледна точка на работодателите?

 

Пускането на заявление за отпуск за двата декемврийски дни позволява да почиваме от 22 декември до 1 януари, включително. Това са си 11 свободни дни или истинска зимна ваканция. Повечето служители искат двудневната отпуска. По този начин пламват истински офис-войни между колеги за взимане на отпуски, отбелязват запознатите. Но за мениджърите в Ай Ти сектора, като Петър, например, да се планира такава отпуска не е проблем, а дори е за предпочитане.

 

„Според мен е удобно. В моята компания е почти задължително да се вземе отпуск в тези два дни. Първо хората печелят като си уплътняват отпуските и второ, аз не мисля, че някой ще бъде особено продуктивен и ефективен”, сподели Петър.

 

Проблем специално при специалистите от високите технологии е по-скоро т.н. отработване на почивни дни и свързаната с това шестдневна работна седмица.

 

„Почивните дни за това са си почивни, да не се отработват. Не е редно да се работи шест дни от седем дневна седмица, тъй като хората имат много сериозно психическо натоварване  и просто не са ефективни”, допълни той.

 

Ай ти - секторът  диктува новите тенденции, но в сфери като търговията и услугите допълнителните почивни дни не са повод за радост.