Промените ще са част от Закона за черноморското крайбрежие

В разгара на скандала със спорен терен в Несебър от последните дни, ще бъдат внесени промени в Закона за Черноморското крайбрежие, които забраняват категорично строежите върху дюни, независимо дали земите са държавна или частна собственост. Очаква се това да стане още в понеделник.

 
Съгласно Закона за кадастъра и имотния регистър, Агенцията по геодезия, картография и кадастър  документира информацията за местоположението, вида и собствеността на имотите, като задължение за предоставянето на тези данни е на собствениците, включително на отговорните държавни и общински органи. Това заявяват в съобщение, получено в БТА, от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 
 
Агенцията няма задължение и правомощия да определя къде има и къде не дюни или други природни забележителности. Поземлен имот в местността  "Кокала" в землището на гр. Несебър е разположен в територия, за която има кадастрална карта и регистри, одобрени със заповед на изпълнителния директор на АГКК.  Според подадената преди 2006 г. в агенцията информация и издадените за този обект карта и регистър имотът не е природна  забележителност, а само съседният до него. Няма предоставена информация от отговорна институция, че въпросният имот следва да бъде с предназначение защитена територия.