Президентството прави проверка във връзка с обърканата снимка в първото му новогодишно поздравление

„Сам си пиша речите и се гордея с тях”. Това се казва в официално писмо на президента Росен Плевнелиев три дни след като в страната избухна грандиозен скандал във връзка с използваните кадри в първото му новогодишно поздравление.

 

"Като президент сам пиша речите си и стоя зад всяка своя дума в тях", се казва в изявлението на държавния глава, разпространено от неговия пресцентър. "Гордея се с тази реч и ми се иска повече хора да чуят и да разберат посланията в нея. Обещавам да ги припомням често през тази година", заявява още Плевнелиев и благодари на хората, които са го подкрепили за чутото.

 

В изявлението се посочва още, че президентът "не отговаря за техническата реализация и за визуализацията на обръщението". "Концепцията за Новогодишното обръщение е на моя екип, а за техническата реализация се доверихме на Българската национална телевизия", заявява Плевнелиев.

 

"По случая в президентството правим проверка и е възможно да има наказани служители поради недостатъчното им внимание в обръщението ми да се появи снимка, която не съответства на изискванията ни", обещава Плевнелиев.

 

Поводът за това изказване е първата новогодишна реч на държавния глава, която  породи множество дискусии в социалните мрежи. Освен решението президентът да отправи новогодишните пожелания към нацията от библиотеката на Софийския университет, новост бе и съпроводът от снимки, показващи значимите български събития на отминалата 2012 година - наводнението в село Бисер, земетресението в Перник, деца-златни математици, героят Марио от дома в Белоградчик и други.

 

Една от снимките обаче предизвика мигновени реакции. В последните минути на 2012 година президентът описва България с думите, че е от най-старите държави в Европа, с древна култура, богата история и неповторима природа. Картина, която мнозина потребители на социалните мрежи веднага разпознаха като пейзаж от известната Rocky Mountain (Скалистите планини) в щата Колорадо, Северна Америка.