Прессекретарят Мария Иванова поела вината за грешката в обръщението на Плевнелиев

Вместо уволнение, гафът в първото новогодишно обръщение на Росен Плевнелиев донесе само предупреждение за такова на прессекретаря на президента Мария Иванова. Докато държавният глава говореше на нацията за миналата и новата година, думите му бяха придружени с видеомонтаж, в който красотите на България бяха илюстрирани с кадри от Аспен, вместо от Пампорово.


Иванова е поела вината за грешката, допусната при подготвянето и реализирането на приветствието, стана ясно от разпространено днес съобщение. От него разбираме, че й е наложено дисциплинарно наказание според Кодекса на труда, което след година ще бъде заличено от трудовото й досие.


Първоначалната реакция на президента по повод на сконфузната грешка закъсня. Седмица, след като медиите разтръбиха „гафа Плевнелиев”, той заяви, че се гордее с речта си от новогодишната нощ, която написал сам и видя неуважение в приказките по адрес на институцията на държавния глава.


Заснежените била на Колорадо не бяха единственият проблем във видеосъпровода на обръщението. Думите на Плевнелиев за икономическата криза бяха съпътствани от снимка на борсата в Ню Йорк, вместо на българската.


За участието си в редакцията на видеото Мария Иванова вече получи „Златния скункс“ от „Господари на ефира“. Друга жертва на скандала „копи-пейст” стана служителка на “Балкантурист” копирала и публикувала на сайта на туристическата компания снимката на Скалистите планини в Колорадо, която в крайна сметка попадна в президентското обръщение.