Според него парламентът не е изтълкувал правилно член от закона за прякото участие на гражданите в референдум

Яне Янев поиска президентът да отмени предстоящия референдум на 27 януари. Според „Ред, законност и справедливост” парламентът е допуснал грешка, защото не е изтълкувал правилно член от закона за прякото участие на гражданите, който допуска провеждането на национален референдум само по въпроси от компетентност на Народното събрание. А ядрената енергетика не била в тези компетенции.

 

Според Яне Янев до края на седмицата президентът Росен Плевнелиев трябва да поиска от Конституционния съд да обяви за противоконституционно решението на парламента за референдума за ядрената енергетика. До него се стигна след като от левицата събраха над 540 хил. подписа с искане за референдум.

 

„Считаме, че парламентът е допуснал очевидна грешка. Сега е дошъл момента президентът, който последен завършва процедурата с подписването на указа, да сезира КС”, коментира Янев.

 

От левицата не приеха сериозно намерението на РЗС. 

 

„Искам да успокоя всички медии, че референдум ще има, въпреки желанието и паниката на управляващите”, отговори Румен Овчаров.
Управляващите също изразиха резерви към идеята.

 

„Ние няма да се присъединим под каквато и да е форма под това желание на РЗС”, каза Димитър Лазаров от ГЕРБ.

 

От ГЕРБ припомниха, че се променили въпроса на БСП и така са го съобразили с изискванията на Конституцията за допитване до народа.