И все пак през следващите 2 години управляващите трябва да удвоят усилията си

Според управляващите 2012 година е била изключително успешна за усвояването на пари по оперативните програми на ЕС. Данните на правителството показват, че са договорени и разплатени рекорден брой пари, сравнено с предходните пет години.

От 2007 година досега са договорени близо 16 милиарда лева. От тях държавата е платила на бенефициентите 35 %, а е получила от ЕС – 26% от тези 16 милиарда.

2012 година е определена като най-силната. Размерът на платените от държавата пари през миналата година е почти равен с този на платената сума за предходните общо 5 години. Почти същата е разбивката и при възстановените пари.
 
„С тези цифри може да кажем, че сме доволни, но това в никакъв случай не бива да ни задоволява. Моите амбиции през 2013 година са да минем 70-75 %, а не 65”, заяви премиерът Бойко Борисов.

И все пак през следващите две години управляващите трябва да удвоят усилията си. Крайният срок за разплащане с бенефициентите е декември 2015 година. Ако за 6 години са разплатени общо 5 милиарда и половина, за следващите две трябва да бъдат платени двойно повече - над 10 милиарда.

Управляващите се похвалиха още, че през 2012 година не са допуснали да загубим средства по оперативните програми.

Преди седмица обаче стана ясно, че по програма „Развитие на селските райони”, няма да може да усвоим 51 милиона евро или около 100 милиона лева. Причините са в липсата на интерес сред земеделците да усвояват пари с мерките за агроекология, както  и закъснялото начало на програмата.