Бойчо Георгиев подписа решението, с което беше узаконен скандалният строеж

Директорът на регионалната екоинспекция в Бургас Бойчо Георгиев, чийто подпис грейна под решението, узаконяващо строеж върху дюни в Несебър, използвал скъп автомобил, закупен от собствениците на облагодетелствалата се компания.

От видео, публикувано в YouTube, става ясно, че джип „Ауди” Q7 докарва директора на РИОСВ-Бургас пред дома му в бургаския квартал „Славейков”, разкри сайтът „Биволъ”. На същия адрес били паркирани служебният му „Форд” и още едно „Ауди” S8, което използвал.

Високопроходимият автомобил е лизингов и се ползва от собствениците на „СЛЕ груп”. Според публикацията записът бил направен в следобедните часове на 8 декември 2012 г., седмица преди Георгиев да подпише решението, узаконяващо строителството върху дюните.

Регистрационният номер на колата бил транзитен, но е сменен веднага след избухването на скандала на 2 януари - първият работен ден от годината. Новият номер е на името на голяма столична лизингова автокъща.

 

По-късно инж. Бойчо Георгиев опроверга медийните съобщения, че се е возил в автомобил на фирмата „СЛЕ груп”, замесена в скандала с 29 дка земи край Несебър. „Има хора, които целят отстраняването ми, защото си върша работата”, заяви пред Агенция „Фокус” директорът на регионалната екоинспекция. „Това са абсолютни манипулации, не е вярно. Този джип няма нищо общо с фирма „СЛЕ груп”, така че ще си търся правата до дупка, ще сигнализирам всички възможни държавни институции, за да се стигне до дъното на тази цялата история. Това е абсолютен шантаж, цели се моето отстраняване,” каза Георгиев.

 

В разгара на „Дюнигейт” екоминистър Нона Караджова обяви, че шефът на Районната инспекция по околна средата и водите ще бъде освободен. Пред Нова ТВ обаче той отрече да има вина за скандала и обвини за документните нарушения своя предшественик. Бойчо Георгиев отрече да познава или да се е срещал с хора от „СЛЕ груп”.

Подписът на Георгиев стои и под Оценката за въздействието върху околната среда на строежа на плажа в Иракли, станал повод за нови протести на природозащитници.

 

Репортажа на Цеца Алексова по темата гледайте във видеото.