“Помагат” скъпите лекарства и психичните проблеми

„Качеството” на българското здравеопазване, което твърдо заема последното място сред здравните системи на страните от ЕС, е основна причина за ред проблеми на българите, сред които високата смъртност и заболеваемост, психичните проблеми и скъпите лекарства. Такова мнение споделиха на пресконференция в Русе представители на Центъра за демографска политика.

Именно заради родното здравеопазване страната ни се нарежда на десето място в света по смъртност (14,32‰ по данни на ЦРУ). За това пък страни като Уганда, Афганистан, Гвинея-Бисау изразходват повече за здраве, като процент от своя БВП, в сравнение с България, която заема 66 място сред 189 държави.

Констатациите са поместени в изследване на демографския център по методика на проф. Петър Иванов, което анализира основните събития и проблеми в здравеопазването през 2012 г., предаде БГНЕС. Екипът е съставил класация на първите 10 от тях, в която смъртността е поставена под номер 1.

Заболеваемостта на българското население се нарежда на второ място. 40% от българите (2,8 млн.) са боледували през миналата година. Статистиката ни нарежда на първо място в Европа и на второ в света по инфаркти. 37 000 души са пациентите, получили диагноза рак през 2012 г.

Психичните проблеми заемат третата позиция в списъка. Повече от половината сънародници имат такива, отбелязват от Центъра за демографска политика. При европейците техният дял е с 10 процентни пункта по-малък. Според Националния център за обществено здраве 22% от работещите хора имат психични разстройства вследствие на стрес.