Найденов предал доклада за продажбата на премиера и главния прокурор

Проверката на административната процедура за изключването и продажбата на спорните земи в Несебър не е установила нарушения, обяви на пресконференция земеделският министър Мирослав Найденов. Стана ясно още, че изключването и продажбата на имота в землището на Несебър е станало съобразно действащата в момента нормативна уредба.

 

В документацията земите не фигурират като дюни, приложените документи по преписката за изключване и продажба не доказват наличието на такива. Това е констатирала междуведомствената комисия, разследвала сделката, посочи нейният председател Марияна Николова.

 

Съмненията обаче падат върху несъответствията между издадената от регионалната екоинспекция през 2007 г. оценка и потвърждението от миналата година от комисията, проверила случая.

 

На пресконференцията стана ясно, че процедурата е продължила около три години в Изпълнителната агенция по горите и Министерството на земеделието и храните. Необходимите документи за реализацията на сделката били придобити в последствие за три дни.

 

Доклада за процедурата по изваждане от горския фонд и продажбата на несебърските дюни вече са получили премиерът Бойко Борисов, министрите Нона Караджова (на околната среда и водите) и Лиляна Павлова (на регионалното развитие и благоустройството) и главният прокурор Сотир Цацаров. Найденов поискал от Агенцията по горите и доклад за това колко разпоредителни сделки са направени от националния горски фонд за периода от 2003 г. И той е предаден на прокуратурата с молба за проверка.