Протестите продължават, може да се стигне до гражданско неподчинение

Oт днес започва работата по изготвяне на оздравителна програма за ВМЗ-Сопот. Тя ще се изработва съвместно от синдикатите и ръководството на предприятието. До това решение се стигна след спешна среща в Министерството на икономиката, след провала на приватизацията на дружеството.

За първи път още във вторник в ефира на Нова ТВ икономическият министър Делян Добрев съобщи, че ще се наложи част от работниците да бъдат освободени. Ще се търсят възможности те да бъдат наети по програмите за заетост на социалното министерство.

Синдикатите обаче все още настояват да се търсят възможности за запазване на работните места. Заместник-председателят на КНСБ Николай Ненков припомни в студиото на „Здравей, България”, че кандидат-купувачът е предложил да бъдат съкратени около 2 800 души, премиерът каза 700 – 800, други – 1 600.

„Така че в момента се играе на тото,… ние не призоваваме за съкращения. Първо трябва да се види дали може да се направи едно оздравяване, което не означава задължително съкращения”. Според Ненков това може да стане чрез преструктуриране и вътрешни реорганизации на производството, промяна в организацията на труда, търсене на възможности за нови поръчки.

Все още не е ясно кога ще започне изплащането на дължимите заплати. Очаква се плащане към завода от чужбина. В момента, в който това стане, ще започне частично погасяване на задълженията към работниците. Техният протест продължава и днес. От КНСБ не изключват, че може да се стигне до гражданско неподчинение и блокиране на пътища.

Николай Ненков каза още, че от днес стартират преговори между ръководството на завода и местните синдикати, на които ще бъдат разгледани възможностите за запазване на числеността „на първо място”. „А, евентуално, ако има убедителни аргументи от страна на мениджмънта за оптимизация на персонала, да се мисли в тази посока”.

Делото за несъстоятелност срещу ВМЗ е абсурд да успее,” заяви профсъюзният представител. По думите му, ако това обаче стане, има различни варианти, най-мекият от които е несъстоятелност със съпътстващо оздравително производство. В този случай оздравителният план ще е по смисъла на Търговския закон.

 

В синдикалните среди не са коментирали вчерашното изказване на премиера Бойко Борисов, който отбеляза, че жената от Сопот, която демонстративно му изпрати хляб и лук, имала много пръстени по ръцете. Николай Ненков го определи като „екзотично”.