Проверката на институцията е направена след публикации в италианската преса

Насилие в дома за деца, лишени от родителски грижи, в село Страхилово няма. Това сочи проверката, извършена от Държавната агенция за закрила на детето.

Проверката беше провокирана от публикации в италианската преса, в които се разказва за сексуално насилие към децата от дома, както и за педофилия.

„Проверката не е направена само с разговор с персонала и директора”, обясни  пред Нова телевизия Даринка Янкова, зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето.

По думите й в селото няма подобна дискотека, за каквато се говори в публикацията в италианската медия. Освен това, според държавната агенция няма причини всички деца да бъдат подлагани на медицински прегледи.

Наличието на подобно насилие в дома беше отхвърлено и от директорката Светла Петрова.

„В дома се отглеждат малки деца, които никога не са подавали сигнали за нещо обезпокоително”, обясни Светла Петрова.

 

В дома през нощта остават три детегледачки. Същевременно децата излизат от дома само с придружител, а всички входове се наблюдават с камери.

 

Темата за насилието над деца в домовете беше коментирана и от омбудсмана Константин Пенчев. Според него тези институции трябва да бъдат премахнати. По думите му насилието е по-рядко срещано в приемни семейства.

 

Повече по темата гледайте във видеото