По този въпрос еколозите и властта остават на различни позиции

След председателя на Народното събрание, и премиерът Бойко Борисов застана зад идеята за изграждане на нови писти и лифт край Банско. Това стана ясно по време на среща на членовете на Кабинета с представители на различни екоорганизации.

 

"Там трябва да сложим втори лифт", категоричен бе министър-председателят.

 

По този въпрос еколозите и властта остават на различни позиции.

 

Не така обаче изглеждат нещата по темата АЕЦ „Белене”. Според зелените референдумът за втора атомна централа се е оказал капан за ГЕРБ.

 

„В смисъла на това, че който инициира референдум задължително се поставя в позицията да агитира с „Да”, което не е позицията на ГЕРБ”, коментира Борислав Сандов.

 

Биоземеделка от Никопол пък твърди, че тя е отговорна за изтеглянето на компанията RWE от проекта „Белене”. „Зелените ми купиха 2 акции и аз се появих на акционерното събрани в Есен – показах им резултатите от земетресението през 70-те години в Свищов и те се оттеглиха”, каза Албена Симеонова.

 

Според производителите на ток от слънцето, зелената енергия пък щяла да ни излезе по-евтино. А и не се налагало да мислим какво ще правим с отработеното гориво.

 

Борисов посочи още, че наближават и плащанията по кредита за АЕЦ „Белене” – през март държавата трябва да върне 195 млн. евро.

 

Иначе на оплакванията от страна на зелените, че им създават проблеми когато се опитват да дават листовки срещу ядрената енергетика, премиерът реагира така: „Зад Министерски съвет ще ги раздадете. Тука няма да ви бият. Тук идват да се къпят”.