Мерките за сигурност, въведени след 18 юли, не са променяни, каза главният секретар на МВР

След като президентът и  вътрешният министър наблегнаха, че зад „обоснованото предположение” за дългата ръка на „Хизбулла” стои „огромна работа” на българските служби, дойде ред и на главния секретар на МВР да похвали участниците в разследването на атентата в Бургас. Освен това Калин Георгиев изрази увереност, че предположенията, до които е стигнала България шест месеца след кървавата атака ще бъдат приети като достатъчни доказателства в съда. С това последното май не е съгласен главният прокурор Сотир Цацаров.

Мерките за сигурност, въведени след 18 юли, са стандартни. Те не са променяни и няма скоро да бъдат променяни. Не е възниквала необходимост от въвеждането на допълнителни мерки за сигурност. Нивото е същото като това атентата” каза още Георгиев в предаването „Събуди се”. Той не пожела да коментира дали има нови заплахи. Това било тема на разговор само на съвещание на шефовете на службите или на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

„Зад обоснованото предположение за участие на военното крило на „Хизбулла” в атентата стои огромна по обем работа, свършена от моите колеги… Много часове, много безсънни нощи са зад тази кратка фаза”, заяви в ефира на Нова ТВ Калин Георгиев. По думите му безспорно е, че извършителите на терористичния акт са дошли от ливанската столица Бейрут. Били са във Варшава, Прага и са влезли в България от Румъния. След това са се насочили към Черноморието. След удара са се оттеглили, като са се възползвали от възможностите за свободно движение на хора в Европейския съюз.

Главният секретар на МВР сподели още, че принтерът, използван за отпечатване на „неистинските документи” е проследен, както и пътят на тези документи – доказано е че са отпечатани в Бейрут. Наред с това от ДНК-профила на атентатора, идентифициран засега само  фалшивата му самоличност – Жак Филип Мартен, станало ясно, че е бил в контакт с едно от другите лице, съпричастни с атентата – „там имаме пряка връзка между двамата”, каза главен комисар Георгиев.

„Не бива да очаквате, че някой представител на международна терористична операция ще си признае и ще каже – ‘Аз съм член’. Тези обосновани предположения, които имаме, ще бъдат достатъчни доказателства в съда”, убеден е високопоставеният представител на вътрешното министерство, който добави, че събирането на нови доказателства продължава. „Атентаторите са заминали за Ливан, но къде са в момента не може да се каже”, каза Калин Георгиев.  

Според Георгиев не е възможно посоката на разследването да се обърне. По думите му то вече излиза от оперативната си фаза и влиза във фазата на събиране на преки доказателства за извършителите на терористичния акт. За целта България разчита много и на помощта на ливанското правителство, която вече обеща премиерът на страната.

„Категоричните доказателства ще бъдат представени в съдебната фаза. Сега в момента доказваме една теза – обоснованото предположение. Разследването продължава и продължаваме да събираме доказателства за нашата теза”, обобщи за финал главният секретар на МВР и посочи още: „България не е мишена, а платформа за един терористичен акт, който има друга насоченост. Това обаче не означава, че го подценяваме.”

Цялото интервю с Калин Георгиев гледайте във видеото.