И с какво ще запомним вицепремиера в оставка

Най-лансираната версия за уволнението на вицепремиера Симеон Дянков е спешното изплащане на евросубсидиите на земеделците. Финансовият министър беше категоричен, че бюджетът може да си позволи да им изплати парите в края на март и началото на април.

Това предизвика техния гняв и земеделците заплашиха с масови протести. Миналата седмица обаче е имало среща между производителите, земеделския министър и зам.-финансовия министър Владислав Горанов, на която им е било обещано, че парите ще им бъдат изплатени до 22 февруари.

И това е факт - днес парите са били пуснати по сметките - общо 1 милиард лева. Важно е да отбележим, че парите са взети от фискалния резерв - нещо, срещу което се чуваше, че Дянков е против. Това означава, че в момента той е стигнал 3,5 милиарда, което е под задължителния минимум от 4,2 милиарда.

Земеделският министър не пожела да коментира оставката на колегата си, но не отрече, че между двамата е имало напрежение:

„И това е нормално - при правенето на бюджета винаги всеки иска за своя сектор повече... На мен работата ми е да искам, работата на финансовия министър е да не дава. Но там някъде трябва да се намери балансът, за да може този баланс да е в полза на обществото”, каза Мирослав Найденов. „Рефер на мача е премиерът, а резултатът е в полза на земеделските производители.”

Друга тиражирана версия беше, че Дянков се е провинил пред премиера, като забавил влизането на страната ни във финансов проект на Международния валутен фонд. По тази причина, шефът на Еврокомисията Жозе Барозу искал обяснения от Борисов.

Отстраняването на финансовия министър Симеон Дянков беше обявено от всички международни агенции. За разлика от версиите, които циркулират в общественото пространство у нас, там интерпретациите са различни – а именно, че вицепремиерът си тръгва заради протестите срещу сметките за тока.

Това не е първото искане за оставка на Дянков. Той дори може да е рекордьор в това правителство в тази категория? Успя да събере много негативно отношение и немалко искания той да си тръгне.

Симеон Дянков беше първият, когото премиера посочи като член на кабинета „Борисов”. Сам каза за себе си, че бил поканен за да направи най-добрата антикризисна програма. И го постигна, като още преди 2 години обяви край на кризата.  

Симеон Дянков може и да не остане в историята ни като финансовия министър подготвил най-добрата антикризисна програма, но пък ще го запомним с острия му език. Учените от БАН определи като „Феодални старци” и логично последваха протести. Срещу Симеон Дянков, с искане за повече пари, протестираха и полицаите..

Иначе в критиките си не подмина и президента Първанов. Изнесе държавна тайна като разгласи споразумение между Централната ни банка и търговските банки. Различните идеи отхвърляше рязко и категорично. Въпреки, че обяви, че сам се оттегля само преди около месец даде заявка да е финансов министър и през следващия мандат.