Инициативата е на майка, чието дете посещава целодневна подготвителна група

Родители поискаха отмяна на необосновано високите такси за детски градини в Търговище. Инициативата е на майка, чието дете посещава целодневна подготвителна група.

 

Позовавайки се на Закона за народната просвета, Маринела Динева оспори събирането на присъствени такси в съда. Той постанови, че исканите средства са икономически необосновани.

 

Бюджетният излишък от почти три милиона лева, отчетен от Община Търговище в края на 2012 година, бе само един от мотивите, с които родителите подкрепиха искането си за отмяна на таксите за подготвителни групи.

 

„Децата, които се подготвят за училище, независимо дали са в детска градина, дали са в подготвителни класове в училищата, или в обединени детски заведения, не заплащат такса за обучението си. Въпреки това, в нарушение на закона, Община Търговище е приела такса, която родителите и към този момент продължават да плащат съвсем неоснователно”, обясни Маринела Динева.

 

Обяснението на Общината е, че не събира пари за обучение на децата, а за изхранването им. Според заместник-кмета Диян Дечев след приемането на новите стандарти за хранене средствата не достигат, затова се налага родителите да доплащат.

 

„Тъй като не можем да отделим издръжката на 3 и 4-годишните деца от тези на 5 – 6 години, допълнително доплащаме за тези групи, някъде от порядъка малко над 100 хил. лв. годишно, за сметка на общинските приходи”, каза Дечев.

 

За издръжка на децата, които се обучават в целодневните подготвителни групи на детските градини, държавата осигурява единен стандарт в размер на 1652 лв. годишно на дете и допълнително отпуска средства за храна и медицинско обслужване.

 

Въпреки съдебното решение, според Министерството на образованието общините не са в нарушение. Исканите суми, обаче не трябва да са по-големи от таксите за децата от обикновените групи. Според член 20 от Закона за народната просвета за задължителната подготвителна група не се плащат такси за обучение, тъй като това се поема от единният разходен стандарт.


„32 лева са само за учебни помагала за децата за една учебна година. Освен тези разходи, държавата поема и част от разходите за издръжка на тези деца, които за 2013 г. са в размер на 240 лева плюс 72 лева за подпомагане на храненето на дете, но тъй като по принцип издръжката на децата е споделена отговорност между държавата и общините”, обясни Камен Йорданов - държавен експерт в дирекция „Финанси” в МОМН.


За всички онези разходи, които не се финансирали със средства от държавата, общините имали право да събират такси, разказаха още експертите с едно условие – таксите, които заплащат родителите на децата в подготвителни групи, да бъдат по-ниски от таксите на децата, които са на 3-4 години, именно поради факта, че държавата поема част от разходите за издръжка.
 

Репортер: Венета Арабска