36-годишният мъж се самозапали в знак на протест срещу управление на Варна

Днес е ден на национален траур в памет на 36-годишния Пламен Горанов. На 20 февруари младият мъж се самозапали пред Общината във Варна в знак на протест срещу управлението на града, а на 3 март почина.

Пламен прекара последните 13 дни от живота си в медикаментозна кома. До последно неговите приятели призоваваха хората да даряват кръв за лечението му и се молеха да оцелее.

Хиляди отдадоха почит към паметта му по улиците в големите градове, а днес в цялата страна знамената ще бъдат свалени наполовина, отменят се всички масови тържества и забавни събития.

В същото време кметът на Варна Кирил Йорданов трябва да обяви решението си дали ще подаде оставка, както настояват протестиращите в морската ни столица.

 

Пламен Горанов се самозапали рано сутринта на 20 февруари, след като пристига пред Общината с раница на гърба, плакат от гипсокартон и две туби с бензин. Докато охраната разбере какво се случва, той се залива и пламва.

Според прокуратурата е бил сам, а разследването тепърва трябва да каже той ли е написал плаката, с който иска оставката на кмета и общинския съвет и защо този плакат е бил прибран в Общината.

Пламен се занимавал със строителство и алпинизъм, обожавал фотографията, природата и риболова, разказват неговите приятели. Човек на ъндърграунд културата, роден режисьор, инициатор, интелигентен провокатор, когото другите следват.

Възпламеняване в душите и в умовете - това направи Пламен според приятели и непознати. Остави огнен знак и огнени въпроси.