Диалогичността на ГЕРБ променила начина, по който се прави политика у нас

„Не обяснихме правилно защо през последните четири години беше наложена толкова тежка фискална дисциплина на страната ни”. Така външният министър в оставка Николай Младенов си обяснява напрежението и протестите, които обхванаха страната в последните седмици. Без да си измива ръцете със своя колега Симеон Дянков, първият дипломат на България заяви в ефира на Нова ТВ, че в много голяма степен политиката на правителството на ГЕРБ е била правилна, „защото съществуваше риск да направим онази крачка, от която връщане назад няма”.

В светлината на масовите протести и инциденти като самозапалването на Пламен Горанов Младенов каза в предаването „На светло” с Люба Кулезич, че очаква неизбежна промяна на механизма на правене на политика в България в посока на съвременното, европейско разбиране за демокрация.

Външният министър коментира събитията в морската столица, като отбеляза, че Варна е град, който в последните години не се развиваше добре. „Хората го виждаха това и нямаше как да не реагират.” Младенов призна, че там е съществувал модел на срастване между олигархия и власт, с тайни договорки в Общинския съвет. Представителят на управляващите заяви, че не знае за присъствие на хора на варненската групировка ТИМ в парламентарната група на ГЕРБ.

Никой не можел да отрече на премиера Бойко Борисов и неговото правителство диалогичността, която се е създала в обществото, смята Николай Младенов. „Тя не достигна до края, който всички искахме да видим”, призна министърът на външните работи и отбеляза: „може не достигна периодът, който имахме, или може би защото усилията ни трябваше да бъдат по-концентрирани. Но това ще промени завинаги начина, по който се прави политиката в България.”   

Целия разговор с Николай Младенов гледайте във видеото.