Това е първото в демократичната ни история правителство, което освобождава финасов министър

Кабинетът „Борисов” ще се запомни с това, че е първият в демократичната ни история, който освобождава финасов министър. Оставката на Дянков обаче така и не влезе в сила, защото премиерът реши цялото правителство да се оттегли, под натиска на улични протести.

 

По време на мандата кабинетът преживя при няколко вота на недоверие, поискани от опозицията. Предприе и контраатака, като поиска вот на доверие от депутатите в парламента.

 

Недоволство на много от хората правителството на Борисов си навлече със замразяването на доходите, вдигането на пенсионната възраст, забраната за пушене на закрити обществени местаПредставители на малкия и дребен бизнес нерядко упрекваха държавата, че на практика ги унищожава.

 

За изминалите три и половина години се оказа, че най-проветривият пост е този на здравния министър.

 

Рокади имаше и в Министерството на образованието, след като Сергей Игнатов беше сменен заради скандалите във фонд „Научни изследвания”.

 

И още от кабинета „Борисов” - премиерът промени деня за заседания на Министерския съвет. Вместо в четвъртък, той ги измести в сряда. Обяснението тогава беше, че сряда е по-светъл ден.

Сред плюсовете хората ще запомнят строежите на магистрали, спортни зали и ремонти на детски градини.