Според председателя на ДПС това категорично уличава Бойко Борисов в тежка клевета

Няма престъпление за изнасяне на класифицирана информация по повод изявлението на бившия премиер Бойко Борисов, изнесена на 21 февруари, за постъпила информация от чужда разузнавателна служба за атентат срещу него”. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти. 

 

По думите на Цацаров документът от 2005 година с информация за атентат срещу Борисов, готвен от Ахмед Доган, е с изключително ниска степен на достоверност, т.е. информацията не е класифицирана. 

 

Главният прокурор отказа да оповести от коя балканска държава идва информацията, но уточни, че България няма споразумение за обмен на класифицирана информация с тази държава. 

 

Той обясни, че Софийската градска прокуратура отказва да образува досъдебно производство за изнасяне на класифицирана информация. 

 

„Бойко Борисов не знам дали е изнесъл класифицирана информация – трябва да завърши проверката, но от изявлението на главния прокурор става ясно, че имаме безспорно доказателство за тежко наклеветяване”, каза председателят на ДПС Лютви Местан по повод изнесената от Сотир Цацаров информация, че няма данни Ахмед Доган да е поръчвал атентат срещу Бойко Борисов. 

 

Председателят на ДПС е категоричен, че това категорично уличава Бойко Борисов в тежка клевета. Местан обясни, че право на Ахмед Доган е да прецени дали ще потърси правата си по съдебен ред като заведе дело за клевета или не. 

 

Лютви Местан предупреди, че на "господин Бойко Борисов му отива да бъде една идея по-отговорен, когато продуцира подобни политически вицове". "От един председател на партия се очаква да продуцира политики, да отправя отговорни послания, а не да произвежда политически вицове, защото някои от тях освен смях будят тревога за стабилността на държавата, могат ерозират и конституционното устройство на българската демократична държава", каза той.