Недоволните се заканиха, че всеки ден ще удължават блокадата с по 15 минути

Все повече нараства недоволството в общините Девин, Борино и Доспат. Хората протестират срещу отдаването на концесия на ловна територия от близо 20 хиляди декара на частна фирма. Там се намира вододайната зона на общините  Доспат и Борино, има и стотици декари частни имоти.

 

В третата седмица на недоволство протестът срещу концесията на местността Омана се премести от Доспат в Борино. С искане това решение на земеделското министерство веднага да се отмени хората блокираха за 15 минути пътя за Доспат.

 

„Не знам как ще могат да си решават проблемите с питейната вода, пашата за добитъка с дървата за огрев, които се добиват. Този район е непосредствено и болезнено вплетен с поминъка на местното население“, коментира зам.-кметът на Доспат Бисер Чаушев.

 

Хората от Борино разказват, че от 3 години имат болезнен опит с друга концесия  - на ловен участък в местността Къстръкли.

 

„Всички се отопляваме на дърва и точно когато трябва да се добият дърва за зимата точно в този момент е забранено влизането в района на концесията и постъпите на концесията“, обясни кметът на Борино Октай Алиев.

 

Недоволството на хората е насочено и срещу закриването на болницата в Девин. Те се заканиха, че всеки ден ще удължават блокадата с по 15 минути.

 

Репортер: Анелия Веселинова