При ареста му Георгиев носил служебната карта на провалилата се за конституционен съдия Марковска

Бизнесменът Георги Георгиев призна, че сред документите, които били в него при ареста му са и тези на скандалната съдия Венета Марковска, както и невалидната карта на ВАС. Той бе разпитван близо два часа пред съда по дело, в което Георгиев е частен обвинител и потърпевш.
 

Делото, което тръгна днес след втори опит е срещу полицаите Борислав Серафимов и Лина Маркова, обвинени в това, че са злоупотребили с власт и че са нанесли средна телесна повреда на Георги Георгиев. Според обвинението униформените на 21януари 2010 г., докато патрулирали решили да проверят джипа, в който се возел Георгиев.

 

Венета Марковкса беше предложена от парламентарната група на ГЕРБ за конституционен съдия . След поредица от скандални разкрития и неизясни факти за връзката й с бизнесмена Георги Георгиев и неубедителните й оправдания по редица казуси свързани със злоупотреба на служебно положение, се наложи лично президентът Росен Плевнелиев да бламира избора й за конституционен съдия.

 

Около два часа във вторник  Георгиев разказва какво се е случило във въпросната вечер. Така той описа тона на двамата полицаи като груб и арогантен. Стигна до там дори да посочи, че те са отправили закани към него за това какво ще му се случи в бъдеще. Според разказа му повратният момент е станал след като той "помолил" шофьора, който е карал компанията им да запише номера на служебния автомобил.

 

"Те не можеха да приемат това мое действие и ме положиха с лице към капака на служебния автомобил. След което бях покосен в гръб в краката и паднах на земята", разказа пред съда Георгиев. След това пък обясни, че е бил бит в продължения на 15 – 20 минути. В един моменти дори си спомни, че през цялото това време "всеки удар от страна на жената беше придружен като в някакъв екшън филм с вик и рев".

 

Вследствие на побоя Георгиев е получил травма на коляното, от която по-късно е развил белодробна емболия.

 

Записите от камерите на Шесто районно управление на полицията, където бизнесменът е бил заведен, обаче показват мъж, който пада и си ударя коляното при опит да седне върху пейка.

 

По-късно когато бе разпитван от адвокати на полицаите призна, че когато бил отведен в Шесто районно сред документите, които е дал доброволно, a според него са му били иззети, освен негови лични документи е имало и други "които не са така лични".

 

След това му се наложи да признае, че те са служебната карта на Венета Марковска, която била в кожен калъф. Там обаче била и другата карта – карта на ВАС, на чийто гръб пишело "невалидна". Полицаите вече бяха цитирани да твърдят, че тази карта е била подпъхната в оригинален калъф с метален знак и гърбът с надпис "невалидна" не е имало как да се види, а Георгиев се представял с нея като "директор на ВАС".

 

Защитата на двамата полицаи обаче изтъкна, че ако картата е прибрана в калъф, задната й част може да остане незабелязана.

 

Самият той днес бе категоричен пред репортерите, че той не се е легитимирал с нея.

 

Интересен е обаче начинът, който днес разкри за това как се е сдобил с тази карта – в ресторант, на майтап, без замисъл. Там Георгиев бил със свой приятел и според разказа му дошло момче, което казало че може да направи всякакъв вид карти. Тогава Георгиев решил да си направи на Върховния съд, а неговият приятел пък на НСО. На гърба и на двете карти имало надпис "невалидна".

 

Документите на Марковска пък били у него, защото тя била без чанта и ги оставила у него. Това разказа днес пред съда в досъдебното производство, обаче през март е казал, че "обикновено нейните и моите документи нося аз".

 

По думите му Марковска като всяка жена е много разсеяна и е забравила картата си у него, като по-рано през вечерта двамата са били заедно на гости на свой познат.

 

Следващото заседание по процеса ще се състои на 20 май.