В разговор с папата президентът изрази надежда за бързо назначение на наш посланик

Президентът Росен Плевнелиев пожелал на папа Франциск по повод неговата интронизация здраве и сили „да води този свят със скромност, но с визия и сила”, информира прессекретариатът на държавния глава.


Българският държавен глава и лидери от цял свят присъстваха на тържествената меса на площад „Свети Петър” във Ватикана за интронизацията на новия глава на Римокатолическата църква.


В разговора си с Негово Светейшество президентът Росен Плевнелиев е припомнил вековните връзки между България и Ватикана. Помолен за оценка на отношенията между България и Ватикана, президентът ги определил като много добри, с уважение и с доверие.


Росен Плевнелиев изрази разочарование от факта, че повече от година и половина българската държава не е успяла да излъчи „приемлив посланик, който да може да защити българските интереси”


„Дал съм много ясни инструкции и се надявам въпросът бързо да бъде приключен”, подчерта българският държавният глава.


Припомняме ви, че Ватикана отказа да приеме за български посланик Кирил Маричков - младши, който е адвокат и живее в Италия. Още миналата година външното министерство обяви, че ще подбере друга кандидатура. 


Освен с главата на Римокатолическата църква, Росен Плевнелиев е разговарял с президента на Бразилия Дилма Русеф, както и с други европейски и световни лидери.


По време на разговор с бразилския президент станало ясно, че ще бъдат финализирани преговорите за сключване на споразумение между образователните министерства на двете държави. Споразумението ще даде възможност за двустранен обмен на студенти.

 

Подробности за възкачването на папа Франциск на престола на Римокатолическата църква гледайте във видеото.