Тя ще приключи в 24 часа на 10 май, реши ЦИК

Предизборната кампания се открива на 12 април 2013 г. и приключва в 24 часа на 10 май 2013 г., реши Централната избирателна комисия (ЦИК). 11 май ще е ден за размисъл и партиите няма да имат право да агитират гражданите. Изборите за народни представители ще се проведат на 12 май. Според последните законови промени изборния ден вече ще започва с час по-късно – в 7 часа и ще продължи до 20 часа. 

 

ДСБ се регистрираха за участие в изборите. От партията на Иван Костов са събрали над 17 000 подписа. Очаква се те да дойдат още веднъж до Централната избирателна комисия, след 27-ми март, когато започва регистрацията на коалициите. Веселин Методиев не даде подробности за коалицията с Надежда Нейнски и за плановете за мощно политическо обединение.  Потвърди само, че регистрацията предстои. 

 

И ВМРО се регистрираха в ЦИК, като представиха над 20 000 подписа. Те настояват в секционните комисии да няма представители на ГЕРБ. Лидерът Красимир Каракачнов заяви, че вече имат сигнали за купуване на гласове в ромските махали.

 

 

Кампанията ще се води на български език, се посочва в решението относно условията и реда за провеждане на предизборна агитация в изборите за народни представители. Гражданите, партиите, коалициите от партии, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги.

 

Предизборните събрания са публични. За реда при провеждането им отговарят организаторите и органите на Министерството на вътрешните работи. Събранията се организират съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите, се казва още в решението на ЦИК. 

 

По време на предизборната кампания кандидатите, партиите, коалициите от партии и инициативните комитети могат да изготвят и разпространяват плакати, реклами, обръщения и други агитационни материали. На всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава. Агитационните материал трябва да съдържат и информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията не трябва да заема по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и е разположена в обособено поле. Тази информация трябва да се съдържа и в аудио- и аудио-визуалните материали. 

 

От ЦИК допълват още, че агитационните материали трябва да бъдат премахната до три дни след изборния ден.

 

Централната избирателна комисия е взела решения и относно условията и реда за участие на застъпници в изборите за народни представители, както и условията и реда за участие на представители на политически партии, коалиции от партии и инициативни комитети в изборите за народни представители на 12 май.