По думите му правосъдието не трябва да зависи от политическата ситуация и конюнктура

Съдебната система заслужава малко повече довери”, каза в ефира на „На светло с Люба Кулезич” Светлозар Костов, ръководител на специализираната прокуратура.

 

Той беше категоричен, че директен политически натиск върху неговата работа не е усещал. „Имал съм случай, в които съм имал колебания или подозрения за политически интереси, но отговорността за всяко едно дело лежи върху тогата на магистрата. Всеки решава според съвестта си, убежденията си и доказателствата”, каза той. 

 

На въпрос може ли делото „Октопод” да се провали Костов отговори, че изявленията на Алексей Петров в медиите му се струват твърде старомодни. „Аз не се плаша от страшния съд”, категоричен беше ръководителят на специализираната прокуратура. 

 

По думите му правосъдието не трябва да зависи от политическата ситуация и конюнктура, а на трайните неща в една държава – Конституцията и законите. „Надявам се ситуацията в България да не се отрази на делото „Октопод”, каза той.

 

Попитан дали делото „Октопод” няма да се върне отначало, ако бъде отзована съдия Румяна Ченалова, той заяви, че не е много запознат с тази македонска история и това какво е правила Ченалова в Македония. „Има проверка в етичната комисия на ВСС”, каза той и допълни, че не намира връзка между поведението й като съдия по делото и това, което е правила като адвокат преди години в Македония. „На този етап няма основания тя да бъде отзована от разследването. Но, ако това се случи делото ще започне отначало с друг съдебен състав, което ще е много неприятно и трудно, защото и сега свидетелите се притесняват да застанат очи в очи с хората, които са ги тормозили психически и физически”, каза още той.