По този повод ще се проведе кръглата маса на тема "Образователната интеграция на ромите днес”

На 8 април се отбелязва Световният ден на ромите. Денят е основан на първия Световен ромски конгрес, проведен в Лондон на 8 април 1971 година, който събира представители от 30 страни. 

 

По този повод в София ще се проведе кръгла маса на тема "Образователната интеграция на ромите днес – предпоставка за професионална реализация и за прогрес на България утре". Тя се организира от Министерството на образованието, младежта и науката и Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе". 

 

Участие в нея ще вземат студенти и средношколци от ромски произход, учители – роми, представители на неправителствени организации, работещи за образователна интеграция на ромската общност, представители на МОМН. 

 

По време на дискусията ще бъдат обсъдени актуалните предизвикателства пред образователната интеграция и повишаването на образователния статус на ромската общност. Акцент ще бъде поставен върху успешните практики за подкрепа на образованието на ромски младежи и девойки в средни училища и университети, както и за професионална реализация на роми, завършващи педагогическите факултети.

 

Част от ромските организации бяха поканени да участват в Съвета по етническите въпроси в Министерския съвет. Домакин беше премиерът Марин Райков.

 

А защо част от участниците в срещата при премиера напуснаха Министерския съвет - ще ви покажем в централната емисия в 19 часа.