Проверката на сигнала с подслушванията не била в ръцете на зам.-градския прокурор

Главният обвинител дал „пълна свобода” на прокурорите, които работят по проверката на сигнала неправомерно използване на СРС в МВР – общо 10 на брой. Сотир Цацаров увери, че ще застане зад тях, каквато и да е констатацията им. Цацаров подчерта, че проверяващите докладват лично на него и отбеляза, че проверката не е в ръцете на заместник-градския прокурор на София Роман Василев.

 

Главният прокурор заяви, че е бил подведен от Василев при искането за използване на СРС срещу Тенчо Попов. През 2010 г., като председател на Окръжния съд в Пловдив, той издава разрешението за използване на специални разузнавателни средства. Тогава зам.-градският прокурор го уверил, че Попов ще има среща във връзка с корупционна схема в Пловдив. Срещата обаче се провела в столицата.

 

„Законът е заобиколен, но Роман Василев ме е подвел”, каза Цацаров, цитиран от БГНЕС. „Ако тръгна да правя нещо срещу него, ще излезе, че го правя, защото той е подвел мен”.

 

 

Сотир Цацаров коментира и действията на държавното обвинение по отношение на журналиста от Медиапул Борис Митов. „Безспорно е, че да разпитваш журналист кой му е източникът, означава да опорочиш самата професия”, заяви Цацаров и уточни, че самият журналист не е обект на проверка, нито статията му, а публикуването на приложения към материала.