В България живеят 33 вида, а страната ни се слави като една от държавите с най-стабилна популация

Едно от най-ефективните средства срещу комарите са прилепите. В България живеят 33 вида, а страната ни се слави като една от държавите с най-стабилна популация. Без дори да подозираме, прилепите често са наши съседи и в големите  градове. 

 

Всичките 39 вида прилепи в Европа са насекомоядни и безвредни за човека. В рамките на час малко прилепче може да изяде близо 1200 комара. В топлата лятна нощ това животното е най-добрата биологична защита от летящите гадинки. 


По света списъкът със застрашени видове прилепи е дълъг. У нас числеността им е стабилна. Това показват данните от приключилото картиране в края на март.


„Бяха проучени над 1500 находища. Обърнахме специално внимание на 12 вида, при които има проблеми”, обясни зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева. 


А за проблемите обикновено сме виновни ние, хората. Преди година кинопродукцията „Непобедимите 2” нахълта в тихия свят на прилепите в Деветашката пещера и прогони над 20 000 от тях.


Ако вкъщи влети прилеп, според някои поверия това носи нещастие. Убиването на беззащитните животни обаче е забранено от закона.


Само в София се срещат около 15 вида прилепи. Можем да ги видим на тавана, в мазето или пък в цепнатините на панелните блокове. 


Повече по темата гледайте във видеото.