Евакуираха съдебната палата в града заради бомбена заплаха

Американските власти са задържали заподозрян за взривовете в Бостън, съобщи CNN, като се позова на неназован източник от силите за сигурност. Няма арестуван за атентата по време на маратона, казаха обаче по-късно от прокуратурата в града.

 

По последна информация полицията само е идентифицирала предполагаем участник в терористичния удар и се очаква по-късно да потърси съдействие от гражданите в неговото откриване и залавяне. Появиха се и сигнали, че са разпознати двама души.

 

На фона на противоречивите съобщения дойде и новината, че сградата на Федералния съд в Бостън е била евакуирана заради бомбена заплаха. Според АП силите за сигурност проверяват зданието, пред което се събраха представители на медиите.

 

По-рано CNN съобщи, че арестът на заподозрения бил осъществен след преглед на два записа от мястото на едната от експлозиите. Следователите смятат, че са идентифицирали предполагаем участник във взривовете по време на маратона в Бостън, казал пред информационния канал запознатият с хода на разследването официален представител, пожелал да запази анонимност.

 

Пробивът дошъл след анализ на записите от камерите на търговски център в близост до мястото, където проехтя втората от двете експлозии. За напредъка в разнищването на кървавото нападение помогнало и видео от камера на една от местните телевизии. Без да даде повече подробности, източникът посочил, че става въпрос за „сериозен напредък” в разследването.

 

Следователите разполагат с кадър, на който се вижда как заподозреният носи и вероятно оставя черна чанта там, където се взриви втората бомба на ул „Бойлстън”, съобщи „Бостън глоуб”. Според електронното издание на вестника, властите може да обявят последните резултати от работата си още днес – за 17 часа (местно време) е насрочена специална пресконференция. Записът от камерите на разположения от другата страна на улицата магазин „Лорд & Тейлър” е с добро качество и ясна видимост към целия район. Това обяви говорител на кмета на Бостън Томас Менино.

 

По-рано друг анонимен представител на разследващите органи каза пред CNN, че капак на тенджера под налягане, в каквато се предполага, че са били заложени експлозивите, използвани за бомбените атаки, е бил намерен на покрив на съседна сграда.