19-годишният Джохар А. Царнаев все още се издирва, а 26-годишният Тамерлан Царнаев бе убит

Вторият заподозрян за бомбения атентат в Бостън е 19-годишният Джохар А. Царнаев, става ясно от туит на Асошиейтед прес. 

 

Той е родом от руски регион близо до ЧечняЖивее в Съединените щати от близо една година.

 

Според източник на NBCNews.com двамата заподозрени са братя

 

По-рано 26-годишният Тамерлан Царнаев бе убит по време на престрелка с полицията, съобщи електронното издание на вестник „Ню Йорк таймс”. През 2009 година той е бил арестуван, след като е нападнал приятелката си.

 

По-големият брат е учил за инженер в колежа „Бънкър хил, съобщи CNN. Според някои данни е прекъснал образованието си за една година. Анализатори смятат, че инженерното образование на предполагаемия терорист може да му е помогнало в изработката на взривните устройства. В момента следователите проверяват какви курсове е посещавал в колежа. Експертите смятат, че бомбите са самоделни и сравнително примитивни. 

 

Нямам нито един приятел американец. Не мога да разбера това”, гласи негов пост в интернет.  

 

По предварителна информация двамата чеченци са се преместили в Казахстан преди да емигрират в САЩ

 

Бостън остава под невиждана полицейска блокада. Целият градски транспорт е спрян от движение. Блокирани са пътните и железопътните артерии, които свързват града с останалата част на Нова Англия. Всички училища, колежи и университети са затворени.  

 

„Останете по домовете си и не отваряйте на никого, освен на полицай!”, призова полицейският началник на Бостън Ед Дейвис.

 

Мярката, която първоначално се отнасяше за районите в близост до Уотъртаун, където тази нощ беше убит първият заподозрян и в момента се издирва вторият, вече е в сила за територията на целия град и прилежащите населени места. 

 

Федералната авиационна администрация на САЩ затвори част от въздушното пространство над Бостън, където се провежда мащабна полицейска операция по издирването на втория заподозрян за бомбените експлозии по време на маратона.

 

Подобна мярка бе наложена и след атентата в понеделник. До момента няма наложени ограничения на работата на бостънското летище Логан

 

„За всички, които го познаваме това е шок”, каза пред CNN съученик на по-малкия брат Джохар. По думите на Ерик Мачадо, който учил в една гимназия с чеченеца. Заподозрян номер две бил добро момче и нищо не показвало, че може да извърши подобно нещо. Ерик смята, че Джохар е въвлечен в случилото се от някой друг. Самият той дори не знаел, че съученикът му има по-голям брат.