В "Младост 3" също ще има буферен паркинг за метрото

Изграждането на кръстовището на две нива при Семинарията ще започна до края на май. На 8 май ще бъде напълно отворено за движение и кръстовището на булевардите "Акад. Иван Ев. Гешов" и "Георги Софийски", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. 

 

Тя, заедно със зам.-кмета по транспорта Любомир Христов и с кмета на район "Младост" Цвета Авджиева, провери изграждането на паркинг при метростанцията на бул. "Андрей Сахаров" между "Младост 1А" и "Младост 3". Паркингът е с площ от около 3 дка, струва 200 хил. лв. и на него ще могат безплатно да паркират около 90 автомобили. 

 

Градоначалникът съобщи още, че е завършен и паркингът пред блок 66 в "Младост 1". Той е на стойност 68 хил. лв., предстои и изграждането на паркинг пред блок 65 в същия квартал.

 

По думите на Фандъкова нормално буферните паркинги около метростанциите все още да не се ползват активно. „Когато нещо се плаща, то започва да работи бавно, особено ако наоколо има безплатни алтернативи”, коментира Фандъкова, цитирана от БТА. Тя  припомни, че заедно с втората линия на метрото са изградени буферни паркинги за около 2700 автомобили

 

По думите на кмета намерението на Общината е да се стимулират, от една страна, районните кметове да намират терени за паркинги и, от друга, да се мотивира бизнесът за изграждането на надземни етажни паркинги.