Темата се оказа доста гореща за политическите партии

Проблемите в „Спешната помощ” се оказаха гореща тема и предизвикват сериозни спорове между партиите. От ГЕРБ признават, че Спешната помощ е елемент от националната сигурност. 

 

„Опитахме се да подобрим оборудването и да обезпечим кадрово системата”, заяви д-р Даниела Дариткова в предаването „Здравей, България”. 

 

Оказва се обаче, че често здравно неосигурени българи се обръщат именно към „Спешна помощ”, защото не могат да си платят лечението. 

 

„Това е звеното, което работи добре. За съжаление, се използва от бедните граждани на България за други цели. Всички неосигурени, които нямат възможност да бъдат прегледани и лекувани, ползват „Спешна помощ”, заяви д-р Емил Лилов, от "Атака".

 

Според ДСБ пък проблемът е, че Спешната помощ не е достатъчно бърза и недостатъчно качествена.

 

„В София от следващия месец Общината ще финансира „Спешна помощ” и се надявам това да доведе до разумни параметри на качество и скорост. Влизането на общините в това е задължително”, заяви Петър Москов от ДСБ.

 

Друг проблем се оказват здравните осигуровки.

 

„Държавата не може да събира вноските, които да осигурят парите за здравеопазване. Но НЗОК беше одържавена и затова изчезват пари оттам”, смята д-р Димитър Шишков от „Движение България на гражданите”.

 

От  партията на Кунева смятат, че клиничните пътеки опорочават системата и тикат лекаря да бъде корумпиран. Затова те предлагат да бъдат премахнати постепенно.  

 

Никой от нас вече не вярва на епикризи, защото има една статистика, с която изумяваме света с едни диагнози. Не знам дали някой вярва в достоверността им”, заяви д-р Нигяр Сахлим.

 

Целия спор гледайте във видеото