NovaNews.bg публикува становището на Управителния съвет на АБРО

NovaNews.bg публикува становището на Управителния съвет на АБРО по повод разпространено на 22 април писмо на ръководителя на Звено за връзки с обществеността на Министерския съвет:

 

„По повод разпространеното на 22 април 2013 г. писмо на ръководителя на Звено за връзки с обществеността на Министерски съвет на Република България – г-жа Ивет Добромирова, в което се отправят критики към начина на отразяване на дейността на институцията, в излъченото на 20 април 2013 г. по Нова телевизия предаване „ДИКOFF“, Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО, изразява изключителна загриженост относно грубата и демонстративна намеса в редакционната политика на медията.

 

През годините Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори - АБРО е осъждала и отхвърляла всякакви опити за намеса в независимата преценка при подбора и представянето на медийното съдържание и не може да остане безучастна към широко оповестената критика към журналистическа оценка и погазването на редакционната независимост на Нова телевизия.

 

Въпреки огромното ни уважение към институциите на публичната власт, считаме за абсолютно неприемливи подобни действия, които представляват грубо вмешателство в журналистическата работа и редакционната политика на телевизионния оператор. Недопустима според нас е намесата в свободното изразяване на мнение и позиция, както и осъждането на журналистическите реакции.

 

Конституцията на Република България утвърждава правото на медиите да работят свободно и без всякаква цензура, а правото на отговор на засегнати лица, държавни и общински органи е гарантирано от закона.

 

Гаранциите за независимост на медиите са основен показател за гражданска свобода. В тази връзка и на фона на дневния ред на Европейската комисия, която през изминалите месеци е фокусирана върху осигуряването на повече свобода и ограничаването на политическата зависимост на медиите в ЕС, ще продължим да отстояваме свободата на словото, като основна ценност и достижение на демократичния свят”.