Решението идва след публикуването на записите от разговор с Борисов и Найденов

Градският прокурор на София Николай Кокинов подаде оставка, съобщиха от държавното обвинение. Решението му да се оттегли идва след избухването на поредния СРС-скандал в предизборна България.

 

По-рано днес в медиите бяха разпространени файлове със записи от предполагаема среща между него, бившия премиер Бойко Борисов и земеделския министър от неговото правителство Мирослав Найденов. От аудиото става ясно, че Кокинов, ако това наистина е неговият глас, се чувства "преследван" и "репресиран".

 

Оставката е подадена до Висшия съдебен съвет чрез главния прокурор Сотир Цацаров. От прокуратурата съобщиха, че във Върховна касационна прокуратура вече е образувана проверка, която трябва да установи автентичността им и дали има данни за престъпления по служба и такива против правосъдието. Ще се самосезира и етичната комисия на ВСС.

 

Магистраните искат възможно най-бързо да бъде установена автентичността на записите. От прокуратурата смятат, че засега е ясно, че те са нелегални. И още: „Човек трябва да спазва граници в общуването”, така заместник-главният прокурор и шеф на следствието Бойко Найденов коментира скандалните аудио-записи.

 

Заместник-главният прокурор коментира и откъса от разпространения аудиозапис, в който гласът, за който се смята, че е на градския прокурор Николай Кокаинов, се оплаква, че е репресиран, като каза, че няма такива впечатления. Кокинов дори бил ангажиран в най-тежките дела.

 

Бойко Найденов разясни и възможните начини, по които може да са направени скандалните записи. „Най-лесният е един от тримата да си носи записващо устройство. Вторият начин е да има монтирано записващо устройство на мястото, третият начин е дистанционно да се записва. Сигурно има и четвърти и пети начин. Сигурно може да се активира мобилният телефон - особено ако е смартфон.

 

Скандалът коментира и омбудсманът Константин Пенчев, който не е оптимист, че ще се разбере кой е изнесъл записите. Официален коментар от прокуратурата обаче нямаше.