На този ден отбелязваме телесното погребение на Иисус Христос и слизането на Спасителя в ада

Днес е Велика събота. На този ден отбелязваме телесното погребение на Иисус Христос и слизането на Спасителя в ада. 


Според народните вярвания на Велика Събота домакините, които не са успели да боядисат яйцата на Велики четвъртък, правят това сега. На този ден се месят и козунаци, обреден хляб и кукли - обредни хлебчета с червено яйце в средата. Някои приготвят и печеното агне.


Празникът е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.


По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.


Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. Положен вече в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден - в Неделята, наречена с най-краткото име - Великден.


На сутринта на Велика събота във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Василиева Света Литургия. В София Стобийският епископ Наум ще оглави Василиевата св. Литургия в древния столичен храм „Св. София - Премъдрост Божия", Тивериополският епископ Тихон - в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, а Негово преосвещенство Знеполски епископ Йоан – в храм „Св. Неделя”. 


Около 20.30 часа софийското свещенство ще посрещне Свещения Благодатен огън, който ще  бъде донесен от Пловдивския митрополит Николай. 


Около 23 часа Българският патриарх Неофит ще оглави Великденското богослужение в храм "Св. Александър Невски" и ще отправи Патриаршеско и Синодално Пасхално приветствие към български народ. 

 

Защо Благодатният огън се приема за свръхестествен и защо е имало спор къде трябва да кацне самолетът, който го пренася - гледайте във видеото.